Àlex Moreno: “Per a mi la música és allò que necessito per viure; et fa la vida millor”

37 views

L’Àlex Moreno és tutor de 2n d’ESO B i professor de música de l’Institut Vilamajor. El seu interès per la música des de fa molts anys l’ha dut a ser-ne tot un expert. A continuació tenim la seva entrevista.

Com descriuries la teva feina?

La meva feina es basa sobretot en motivar i inspirar. Això seria el més important. Després hi ha altres coses, però en el fons el més important és això.

Si haguessis de definir el teu amor per la música, com el definiries?

Jo el definiria com una necessitat, no com un amor. Per a mi la música és allò que necessito per viure i considero que molta gent potser pot fer-ho sense ella, però per a mi et fa la vida millor.

En l’àmbit de la música, et dediques només a la docència o també ets músic en el teu temps lliure? 

Ara mateix només em dedico a la docència, toco amb alguns grups, però és una cosa “per amor a l’art” que en diem, no guanyem diners i tampoc estem en un projecte seriós. L’any passat encara sí que fèiem concerts, però ara mateix la situació no està gaire animada al respecte

Quant temps fa que hi estàs?

El projecte en el que estava l’any passat era un projecte que portem preparant des de fa un any més o menys però, amb els amics amb els quals toco ara mateix, en fa 12 que toquem junts. Però ja us dic que és una cosa que fem per passar nos-ho bé. Quant a algun projecte així més gros que havia tingut, diguem que els últims quatre anys m’he dedicat a la docència, allà faig coses petitetes i no hi puc invertir tot el temps que es necessita per fer-ho bé.

Per què has escollit aquesta especialitat per ensenyar?

Perquè potser és de les poques en les que em puc considerar un expert. He estudiat molts anys música des de molts punt de vista, és un tema que m’ha interessat molt i a l’Educació Secundaria se suposa que els professors han de ser experts, doncs aquí sí que si em pregunteu, d’això sí que en puc dir que en soc un expert. També, com que és un dels temes que més m’ha apassionat, penso que les dues coses que són de transmetre coneixements i també donar aquesta motivació, les puc fer millor com si hagués d’ensenyar matemàtiques, que també em sembla una assignatura increïblement important.

Com interfereix la música en el teu dia dia?

A mi no m’interfereix, el que ho fa és l’absència de la música. El dia que no puc tocar l’instrument o quan estic uns quants dies que no puc tocar o escoltar amb calma un disc és quan a vegades començo a estar nerviós o no funciono del tot al cent per cent.

Creus que les teves clases de música són divertides per a l’alumnat?

Jo no ho sé, això potser li haurieu de preguntar a l’alumnat. Jo ho intento. Intento que siguin classes més divertides, almenys que les que vaig tenir jo, que eren un mica un rotllo d’aprendre’s noms, dates, història i fer audicions només de música clàssica. Jo intento, no sé si que siguin divertides, pero sí que siguin creatives i actives i que vosaltres, els alumnes, hagueu de posar-hi de la vostra banda.

Com creus que pot afectar positivament en el futur dels teus alumnes unes bones classes de música?

Jo crec que la música no són només les classes, sinó gaudir-la de totes les maneres. Aquesta pot afectar molt positivament perquè desenvolupa d’una manera agradable qüestions com la concentració, la sensibilitat, l’atenció i es beneficia a tothom. Jo a les classes el que intento és donar més eines per gaudir-la i per tenir més capacitat d’aprofitar tot això.

Creus que la música s’hauria de potenciar més? 

Sí, jo crec que s’hauria de potenciar més, però sí que és veritat que si es fa de manera obligatòria, passa com amb la lectura, si s’obliga la gent a fer coses que no li venen de gust no acabaria de funcionar. El que s’ha d’aconseguir és fer que la música formi part de la vida d’una manera més habitual i donar-li una importància major, perquè estigui a tot arreu, no només com a un accessori, no només per a vendre productes a la publicitat, sinó perquè la gent en gaudeixi de debò.

Creus que el auto-tune és moralment correcte?

Sí, crec que moralment és correcte, ja que és una eina i totes les eines són benvingudes, el que passa és que tinc una opinió de l’auto-tune molt treballada, perquè he estudiat molt com funciona i com afecta a la música. És una miqueta complicat explicar-ho, el problema és que la gent que ho fa servir, a vegades no sap com afecta la música, com a una qüestió estètica em sembla fantàstic com una eina. Fins i tot una manera exagerada, però l’auto-tune fa una cosa exagerada per rapejar amb una certa sonoritat, però l’auto-tune fa una cosa que no et permet afinar en una manera individualment, i això quan es perd aquesta capacitat de tu afinar diguem que la gent pensa que afinar és que ho fa bé o no. Amb el fet d’afinar nosaltres aconseguim que l’harmonia tingui un sentit molt important. El problema que jo li veig és que la gent deixi de ser sensible a aquesta capacitat i ens estem perdent una part molt important de la música.

Com creus que evolucionarà la música en els pròxims 10 anys?

La veritat és que no ho tinc gens clar, perquè realment les coses com el reggaeton i el rap quan van aparèixer semblava que serien passatgeres i ja fa molts anys que ja estan amb nosaltres. Per tant, hem arribat a un punt on la música és molt senzilla rítmicament, amb la lletra i molt senzilla la comunitat de la melodia. Jo no sé si es tornarà a complicar tot, perquè hem arribat a un punt on el més senzill és el més difícil d’aconseguir en el nivel de melodia o a nivell rítmic. Jo crec que d’aquí a uns anys la gent es cansarà i buscarà músiques més orgàniques i més complexes.

Com creus que s’haurien d’enfocar les noves generacions de cantants?

Jo tinc una opinió personal i penso que ara mateix els cantants que conec estudien molt, ja siguin les tècniques clàssiques o bé les tècniques de musical. Aquestes són les que podem sentir a l’òpera o bé a cantants que surten de concursos, per exemple com a Operacion Triunfo. Jo crec que en aquestes dos casos s’estudien aspectes molt diferents i s’està perdent l’expressivitat. Actualment, el rap i el reggaeton estan triomfant molt ara, perquè són tot el contrari d’aquestes tècniques clàssiques que són només expressivitat, és a dir, a vegades no hi ha melodia ni res, i penso que s’està perdent i que m’agradaria que els que ensenyin a cantar ho treballin poc a poc per mantenir les capacitats d’oïda, d’afinar, i mantenir també aquesta expressivitat en les diferents formes de cantar, ja sigui cantant heavy o rapejant.

Redactors juniors

El més recent

Pèrdua de temps?

“Més respecte cap a les dones; però crec que ja el tenim” (Marcos Fernàndez Torres) El

La gent i el 8M

Actualment a la societat hi ha un Dia Internacional de la Dona treballadora. Aquest dia és