El sexisme: el futur de la nostra societat?

11 views

Mostrem els continguts sexistes a l’abast del jovent i les actituds que desperta

El sexisme és l’actitud que adopta una persona en pensar que és superior al seu sexe contrari. Avui dia el cas més conegut del sexisme és el masclisme, ja que malauradament és el que més abunda. Tot i això el sexisme no es basa només en el masclisme, hi ha altres tipus de sexisme, com ara bé l’hembrisme. Però hem pogut observar que aquesta mena de comportaments ens els trobem en el nostre dia a dia, tant en les persones adultes com en la joventut, un clar exemple està a les xarxes socials, o bé els videojocs. En aquest article posarem en context aquestes situacions i veurem de quina manera afecten les generacions futures.

EL SEXISME EN ELS VIDEOJOCS:

Malauradament avui en dia, encara hi ha molt masclisme en la nostra societat, i tot provinent d’actituds passades que avui en dia són catalogades com mal vistes. I és que en la indústria que representen els videojocs ens trobem que cada vegada s’explota més el sexisme, sobretot en els personatges femenins, i és que si s’hagués de definir en majoria als personatges femenins dels videojocs, seria o bé dèbil, o sexualitzada. Però el sexisme en els videojocs no s’atura aquí, aquests estereotips també s’apliquen als dos gèneres, sempre representant a la dona com un objecte, dèbil que o bé es rescata o bé es maltracta i a l’home com l’heroi del videojoc que rescata a la dona. Això parlant de manera genèrica en vers als videojocs, però difícil és no trobar un videojoc en el qual no es compleixin aquests requisits vers a l’aspecte físic: les dones amb pits grans i amples de malucs, els nois molt musculosos, i molt guapos.

Aquestes mostres de sexisme en els videojocs desperten actituds masclistes en els consumidors, i és que si ens hi parem a pensar en la seva majoria, són homes els consumidors d’aquesta indústria. És més, estudis recents mostren, que un jove que juga aquesta mena de jocs, es mostra molt menys empàtic vers a la situació de la dona.

Riot Games és una empresa estatunidenca fundada al mes de setembre del 2006. S’encarrega de desenvolupar, publicar i recolzar els jocs més centrats cap als jugadors de la indústria del gaming. És una companyia que no només fa videojocs, també fa molts actes i competicions, una de les més famoses, els torneigs d’esports.

A l’apartat del gaming, l’empresa Riot Games és el punt de mira de cara al sexisme, aquesta organització dirigeix videojocs com per exemple: LoL (League of Legends), Valorant i Legends of Runeterra. Aquests tres jocs tenen una selecció de personatges amb molts estereotips sexistes. Aquests atrauen molta atenció d’una part del públic que consumeix els videojocs d’aquest tipus. Aquestes aplicacions, com totes, estan dissenyades per a enganxar-hi a la gent. Però només alguns (que cada vegada són més, normalment són els més populars al món del gaming) tenen una alta influència amb la sexualitat.

EL SEXISME EN LES PEL·LÍCULES I SÈRIES TELEVISIVES

En les sèries de televisió o pel·lícules, la situació no canvia gaire, se segueix mantenint el mateix interès a sexualitzar a la dona. Podem observar que d’igual manera que en els videojocs, el tarannà de les dones no canvia gaire, se les segueix definint com a objectes que s’han de rescatar o simplement un imant per a escenes sexuals, i és que l’ús d’imatges de contingut sexual sempre ha estat un recurs per captar l’atenció de l’espectador. Sí que és veritat que en aquesta indústria s’ha avançat molt de cara a aquest àmbit, la dona no està tan sexualitzada com ho podria estar en altres àmbits. Però encara i així, la situació ha arribat a tal extrem que gairebé en qualsevol producció d’aquesta mena, independentment de la seva temàtica, podem trobar exemples en sèries com Sex education, Juego de Tronos, La casa de papel o Élite.

Una companyia cinemàtica que s’ha col·locat en el centre de la polèmica diverses vegades és Disney. Aquesta companyia està especialitzada en la producció de cinema infantil, però si parem atenció veurem molts detalls sexuals, masclistes i racistes d’entre altres. Aquí us portem diversos exemples de pel·lícules que apunten directament als estereotips masclistes: pel·lícules com la Blancaneus, la Sireneta o la Ventafocs. Totes aquestes pel·lícules sempre mostren la mateixa cara de la dona, un objecte que ha de canviar per agradar al seu home, o que necessita que la salvin, o que ha de feinejar sempre a casa. Aquest Twit reivindica aquests fets.

Per: Marc Collado, Laia Planagumà, Marc Genebat, Mariona Hernández

Redactors juniors

, , , ,

El més recent

Pèrdua de temps?

“Més respecte cap a les dones; però crec que ja el tenim” (Marcos Fernàndez Torres) El

La gent i el 8M

Actualment a la societat hi ha un Dia Internacional de la Dona treballadora. Aquest dia és