Les fake news viatgen a través de les xarxes socials

17 views

Per la redacció de 1r d’ESO A: Cristina Gómez, Roger Coscolín, Maria Bautista i Amr Harrak

Internet és una xarxa molt potent però sovint posa notícies falses per fer creure a la gent diferents informacions que no
son vertaderes

A través dels mitjans de comunicació, com poden ser les xarxes socials, viatgen les famoses fake news. Aquestes són creades i compartides generalment per persones o entitats anònimes.

Tot això ocorre des de fa molt, però a partir de l’emergència de l’internet i de les noves tecnologies de comunicació i informació han augmentat desmesuradament. El raonament de tot això és que mitjançant aquestes notícies falses poden fer mal indirectament i com és clar guanyen diners que és la raó principal.

Una fake new és una informació inventada o falsa també anomenada periodisme groc. La intenció és enganyar a la comunitat i/o enriquir-se econòmicament en el cas de que tu les propaguessis i/o creessis. Per a atraure el públic s’utilitza un titular interessant, deshonest o definitivament fabricat per augmentar el nombre de lectors.

Segons una enquesta realitzada per GAD3 i la fundació Axa hi ha un 42,8% de la població que utilitza aquestes xarxes per a informar-se, i cada cop en són més. Per tant, hi ha moltíssims lectors els quals la gran majoria estan desinformats, llavors qualsevol notícia que trobin se la poden creure i compartir-la. Un 70% de les notícies falses es difonen més de pressa que les notícies reals.

Segurament és molt probable que en el nostre fòrum intern en més d’una ocasió ens trobem sorpresos dient-nos que la gent comparteix notícies falses per simple ignorància, per maldat, o en nom de la consecució d’una finalitat.

La presència de solament un 1% de persones acrítiques o de bots que propaguen una remor de forma automàtica fa que aquest circuli més ràpidament: el temps es pot reduir en un 20% per arribar a la meitat de la població connectada a una xarxa social com WhatsApp. És un dels resultats de l’estudi realitzat per investigadors de la Universitat Politècnica de Madrid i altres centres considerant la polarització dels individus en la
difusió de notícies.

Redactors juniors

El més recent

Pèrdua de temps?

“Més respecte cap a les dones; però crec que ja el tenim” (Marcos Fernàndez Torres) El

La gent i el 8M

Actualment a la societat hi ha un Dia Internacional de la Dona treballadora. Aquest dia és