Andrea Espuny: “S’està començant a reconèixer la feina de moltes dones que han tingut un paper molt important en la ciència, però encara ens queda molt camí per recórrer”

28 views

Fet per l’alumnat de 2n B: Carla Domínguez, Ainhoa Serral, Ainoa Escribano, Daniel Cayuelas

Entrevistem a l’Andrea, una professora de l’institut que ens parla de com li ha afectat ser dona en el món de la ciència

L’andrea Espuny, és una professora de l’institut Vilamajor de 32 anys, que va estudiar biologia. Li hem fet una petita entrevista per descobrir si el fet que fos dona fa influenciar alguna cosa en la seva carrera.

Quina carrera vas fer i per què?

Vaig estudiar biologia perquè m’apassionava i perquè volia ser una d’aquelles persones que surten als documentals amb els animals al mig de la selva.

Hi havia moltes dones a la teva carrera?

Si, la veritat és que jo crec que érem majoria, no ho sé exactament perquè no les vaig contar, però sí que hi havia més dones que homes.

Quan vas decidir que volies estudiar biologia?

Des de petita, que veia documentals i a mesura que vaig anar pujants amb els estudis em vaig anar interessant i vaig veure que m’agradava, amb uns nou o deu anys.

Si no haguessis pogut estudiar biologia que estudiaries?

Doncs ho vaig pensar en el seu moment i sí que és cert que hauria estudiat ciències ambientals o alguna carrera relacionada amb la natura.

Quan erets petita que volies ser de gran?

Volia ser cuidadora d’animals o veterinària.

Quants anys fa que treballes d’això?

Ara mateix estic fent de professora, que sí que està relacionat perquè ensenyo ciències, però algun tema d’educació ambiental, així a nivell més de biologia igual fa deu anys.

Algú et va dir que no podies entrar a la carrera per ser dona? Si és així que vas fer?

En aquest cas no, no perquè sí que és una carrera que en el món de les ciències està bastant feminitzada. O sigui, que està bastant idealitzada com una carrera femenina. No és com una enginyeria o una carrera més tecnològica que hi ha més diferència de gènere.

La majoria de companys eren homes o dones?

Dones, però els professors no, eren més homes que dones.

Què opines que les dones siguin menys reconegudes en l’àmbit científic?

Doncs què és un problema que tenim com a societat des de sempre i que de moment encara hi és tot i que s’està visibilitzant cada cop més i s’està començant a reconèixer el paper de moltes dones en la ciència, però que encara ens queda molt camí per recórrer.

Per què creus que hi ha menys dones en la ciència?

De fet, jo crec que hi ha moltes dones a la ciència, però no estan reconegudes. Penseu que és molt més difícil accedir a llocs importants diguéssim, la ciència tampoc és un àmbit que estigui molt ben restituït, jo crec que sí que hi ha dones, però que estan a l’ombra, que no es veuen.

Per què creus que actualment més dones volen ser científiques, doctores, matemàtiques, tecnòlogues…?

Jo crec que la dona s’ha alliberat i ara ha vist que té l’opció d’intentar assolir o aconseguir les coses que desitja i que li interessen, abans potser ni s’ho plantejaven. El paper que els hi tocava era tenir fills, quedar-se a casa i treballar una mitja jornada per poder fer el seu paper de dona i ara se n’han adonat que poden canviar-ho.

Creus que com a biòloga tens la mateixa autoritat que un biòleg?

Sí, però depèn del lloc on estiguis treballant. Sí que és veritat que els homes no reben igual l’autoritat dels homes i de les dones. Quan he estat en un lloc de poder treballant, hi ha hagut homes que no m’han respectat.

Vas tenir situacions incòmodes amb algun professor? O coneixes algun cas?

Amb algun professor no, però amb un cap que vaig tenir en una feina, sí. Feia algunes coses que no tocaven en la meva categoria professional, però que com a dona estan “acceptades” per exemple agafar el telèfon, obrir la porta…

Redactors juniors

El més recent

Pèrdua de temps?

“Més respecte cap a les dones; però crec que ja el tenim” (Marcos Fernàndez Torres) El

La gent i el 8M

Actualment a la societat hi ha un Dia Internacional de la Dona treballadora. Aquest dia és