Micromasclismes massius en la nostra societat

/
49 views

Per què seguim tenint micromasclismes en els nostres centres educatius?

No és una sorpresa saber que avui dia encara existeixen micromasclismes, és a dir,

comportaments interpersonals, comentaris o actituds tant d’homes com de dones que aporten a la dominació o violència contra les dones, a més a més estan normalitzades, i per tant, acceptades per la societat en la qual convivim. Els centres educatius no en són una excepció, en aquests també es mostren actituds masclistes diàriament.

Sovint creiem que els sentiments depenen del sexe, però nens i nenes són igualment portadors de sentiments, debilitats, mostres de dolor i de por, i tots dos haurien de poder mostrar-ho amb la mateixa naturalitat, sense rebre comentaris com “nenaza” o altres exemples.

També, es pot observar com a les dones se’ls exigeix una cura personal més elevada que als nois. Sovint, es considera exhibició quan una noia vesteix amb roba més curta, si això passés, hauria de ser-ho pels dos, tant noi com noia. 

Tots, independentment del que pensem sobre el masclisme, som conscients que en segons quines matèries, com podrien ser llibres d’història, ciència, matemàtiques, etc. No hi apareixen molts noms de dones, i aquesta trista realitat ha sigut a conseqüència del fet que durant tota la història ens han fet creure que les dones són inferiors, que tenen menys capacitats que ells. Les capacitats varien depenent de cadascú independentment del seu sexe o gènere.

Podem adonar-nos que en una classe estàndard la major part del temps els alumnes que hi parlen són nens, mentre que les nenes prefereixen no molestar, ja que senten que si donen la seva opinió, estarien envaint el lloc d’ells.

A les hores de pati podem veure com la zona de futbol ocupa la major part del pati, ja que aquest esport, està associat als nens. Si una nena travessa el camp, pot arribar a rebre comentaris masclistes per part d’ells, ja que inconscientment assumeixen que un altre cop estan envaint el seu lloc. 

Les noies, quan treuen una bona nota en algun examen, creuen que ha sigut sort, que elles no són llestes i ho han fet i han tingut molta sort, perquè tenen l’autoconfiança molt baixa, en canvi, els nois creuen que es mereixen la nota que han tret perquè estan molt confiats en si mateixos.

Per finalitzar, opinem que hi ha una base en l’educació que incita als nens i nenes a assumir uns rols depenen del seu sexe. Hi ha moltes actituds masclistes que deixem passar, a vegades perquè no notem els micromasclismes, o d’altres, perquè ho tenim tan normalitzat que no hi donem la importància que té.

Carla, Victor, Sofia i Pol

Redactors juniors

El més recent

Pèrdua de temps?

“Més respecte cap a les dones; però crec que ja el tenim” (Marcos Fernàndez Torres) El

La gent i el 8M

Actualment a la societat hi ha un Dia Internacional de la Dona treballadora. Aquest dia és