Com ha afectat la pandèmia a la salut mental?

Per: Martina Piccorelli

Es podria dir que estem a les acaballes d’una pandèmia que ha afectat a tothom. L’inici va ser dràstic amb un confinament total i notícies que comptaven els morts que augmentaven cada dia, morts que de manera directa o indirecta afectaven tothom (avis i àvies, tiets i tietes, veïns i veïnes…) i balcons que s’omplien de “tot anirà bé”. Dos anys després, se sap que no ha anat bé: les conseqüències han estat moltes i diverses.

Per una banda, el dol de les pèrdues de persones estimades, però per l’altra i molt important també, tot el temps que es va viure sense socialitzar, sense tocar-se i abraçar, sense compartir i havent-se de relacionar a través de la pantalla. Un treball publicat el juny de 2021 a Journal of Affective Disorders i realitzat mitjançant una enquesta a la població adulta durant el confinament de 2020, va concloure que la manca de contacte social va augmentar l’ansietat i els símptomes depressius, i va determinar que les relacions socials influeixen en aquest augment de possibles problemes de salut mental.

A més, els pacients que ja patien una malaltia psiquiàtrica abans de la Covid-19 i que estaven estables, van veure que aquesta es descompensava, probablement relacionat amb l’estricte aïllament social. Un altre cas a afegir és el de les persones que tenen la malaltia “adormida” i arran de la Covid han desencadenat simptomatologia psicològica com: atacs de pànic, fòbies, somatitzacions, addiccions, trastorns obsessivocompulsius entre d’altres.

El personal sanitari també ha estat un sector severament afectat. Han estat treballant sota pressió i estrès durant molts mesos. Algunes fonts diuen que un de cada quinze metges presenta símptomes de trastorns mentals discapacitants, que repercuteixen en la seva vida social i professional: la majoria, amb indicis d’ansietat, depressió, atacs de pànic i estrès post-traumàtic.

En el sector educatiu la pandèmia va evidenciar les diferències entre l’alumnat, sobretot lligat a la seva situació socioeconòmica: alumnat que no tenia accés a internet o que no podia rebre acompanyament familiar en la realització de les tasques, descompensant així el seu rendiment acadèmic.