L’Institut Vilamajor arrenca un nou projecte de mediació entre alumnes

L'objectiu del projecte és contribuir a la resolució de conflictes entre alumnes. Fotografia: Beth Macdonald (Unsplash)

L’objectiu és que l’alumnat adquireixi eines per resoldre els seus propis conflictes, aprenent a gestionar emocions i a acompanyar els seus iguals

Per: Judith Plaza, Arnau Yélamos, Quim Funayet, Robert Montasell, Víctor Méndez

L’Institut Vilamajor de Sant Pere de Vilamajor (Baix Montseny) ha iniciat aquest curs escolar un nou projecte de mediació entre alumnes. De manera voluntària, estudiants de 3r d’ESO que han estat entrenats com a mediadors, ajuden els companys a resoldre els seus problemes i conflictes. Per exemple, si dos alumnes s’enfaden o es troben en una situació conflictiva que no acaben de resoldre, el servei de mediació pot intervenir-hi. L’objectiu és que l’alumnat adquireixi eines pròpies per a la resolució de conflictes, i que aprengui treballant emocions com l’empatia o la reflexió.

L’alumnat contacta amb ells i els demana ajuda i els mediadors acordaran una trobada, escoltaran ambdues parts implicades i intentaran que s’estableixi un diàleg constructiu i que s’arribi a una sèrie d’acords o una solució que beneficiï les dues parts tant com sigui possible. Ha de quedar clar que la informació que es comparteix en una trobada de mediació és totalment confidencial. També, el servei de mediació pot intervenir en conflictes grupals o entre alumnes i professorat; i també s’encarrega de fer divulgació i conscienciació sobre la importància de valors com l’empatia, l’assertivitat i la gestió positiva de les emocions, que són fonamentals per la resolució eficaç de conflictes i pel nostre benestar diari.

El projecte busca que siguin els mateixos alumnes del centre els que donin les eines als seus companys per arribar a solucions positives davant d’un conflicte, i que així ajudin als companys a extreure un aprenentatge d’una situació inicialment negativa. A vegades, ens és més fàcil confiar o escoltar a algú que ens és proper i que viu situacions similars a les nostres. 

Júlia Doltra, la persona que organitza el projecte de mediació, argumenta:

“Si els alumnes s’ajuden els uns als altres, tots aprenem de la situació, tant les parts involucrades en el conflicte, com els mediadors. Un altre objectiu important del projecte és promoure l’empatia, la reflexió i la gestió de les emocions entre iguals com a prevenció de futurs conflictes. Els mediadors haurien de ser una peça de referència per a l’alumnat en la transmissió i difusió de valors.

En principi, no té una durada prevista, ja que és un servei que s’ha iniciat aquest curs amb un grup d’alumnes, però s’espera que es pugui tirar endavant cada curs amb els alumnes que hi estiguin interessats.

Els alumnes mediadors pertanyen al nivell de 3r d’ESO i participen voluntàriament.

De moment, el grup de mediadors s’està formant per tenir el coneixement i les eines necessàries per a exercir com a mediadors, però d’aquí poquet ja faran alguna intervenció. En principi, durant el segon trimestre, el servei ja estarà en ple funcionament.

La Júlia també opina que: 

Tenir un servei de mediació és un valor afegit pel centre perquè és un recurs més al qual l’alumnat pot accedir quan es troba en una situació complicada. Els conflictes sempre generen molt malestar a qui els viu i que algú et pugui ajudar si et trobes en aquesta situació és fonamental, i més si és algú amb una perspectiva similar a la teva, algú de la teva edat i del teu mateix entorn, però amb una mica més d’experiència. Els conflictes sempre apareixen, però si hi ha un grup d’alumnes que fomenta la bona resolució d’aquests, potser disminuiran o el malestar es resoldrà més ràpidament i constructivament. A més, és un recurs que difon valors i aptituds de gestió emocional, que són importants pel nostre dia a dia i per una societat respectuosa, i que a vegades no treballem prou i ens costa desenvolupar, sobretot quan som adolescents.