Fotografia: Clarissa Watson (Unsplash)

Què és més important a l’hora d’estudiar moda?

Per: Lola Chardi

Estudiar moda no és fàcil, els joves afirmen que hi ha molta pressió. Són moltes nits sense dormir, moltes baixades i pujades emocionals. Molta gent no s’adona de com de dur (i bonic!) és estudiar disseny de moda. 

El primer que cal tenir clar és que saber de moda va molt més enllà de seguir a les xarxes socials els influencers, els dissenyadors o les marques que més ens agraden i estar atents a la seva comunicació, desfilades i col·leccions. Per convertir-se en un expert en moda es requereixen una sèrie d’aptituds que s’adquireixen i potencien a través de la lectura de llibres d’història, art i moda, com per exemple The End of Fashion, The beautiful fall, Memories, Fashion… Tot i que també existeixen pel·lícules i documentals com Clueless, Coco before Chanel, el diablo se viste de prada, Cruella, El hilo invisible, Yves Saint Laurent…

Les exposicions de moda poden ser un gran referent per a tots aquells joves que estan interessats. Les dues pròximes exposicions que segons ‘Vogue són imprescindibles aquest 2022 són.

  •  Love brings Love: situat a Palais Galliera (París) del 5 de març al 10 de juliol de 2022. 

En aquesta exposició hi participaran 44 cases, de les quals les més conegudes són: Gucci, Ralph Lauren, Christian Dior, Louis Vuitton, Givenchy, Fendi, Balenciaga… entre d’altres. 

El concepte de l’espectacle s’inspira en Théatre de la Mode, una exposició parisenca de 1945 que va reunir més de seixanta modistes francesos com una bella expressió de creativitat, prestigi i solidaritat després de la Segona Guerra Mundial.  L’esdeveniment es retransmetrà el 5 d’octubre a les 20 h CET a AZFactory.com, a Youtube i a Instagram.

  • Picasso i Chanel: situat al Museu Thyssen (Madrid), el 11 d’octubre de 2022, o el 15 de gener de 2023. 

L’estil Chanel i el cubisme presenta la influència d’aquest moviment en les creacions de Chanel ja des dels seus primers dissenys innovadors: es podran observar vestits de línies rectes i anguloses, en la seva predilecció pels colors blanc, negre i beix, i en la utilització de teixits humils i amb textures austeres.

Pablo Picasso i Gabrielle Chanel van col·laborar professionalment en dues ocasions, totes dues amb Jean Cocteau: a Antígona (1922) i al ballet rus de Serguei Diághilev Le Train Bleu (1924). Es van conèixer al voltant de la primavera de 1917, segurament a través del propi Cocteau o de Misia Sert. La dissenyadora va entaular amb tots dos una llarga amistat. A partir de llavors, Chanel va freqüentar el matrimoni Picasso, coincidint amb l’activa participació de l’artista als ballets russos. 

Entrada general: 13 € / Majors de 65 anys, jubilats, adults de famílies nombroses i estudiants: 9 € / Carnets joves, menors de 18 anys, persones amb discapacitat, professors, famílies nombroses, amics del museu i titulars d’un transport (18-25 anys) : Gratuït

Tampoc no ens podem perdre les obres de teatre com ‘Baixa Costura’ o musicals com ‘The Great Showman’. Ens proporcionen les eines necessàries per anar prenent contacte amb aquest univers.

Les persones que realment saben de moda solen relacionar-ho tot. Per aquest motiu saben captar les tendències al carrer abans que arribin a les passarel·les.

Art i moda, les dues disciplines i les seves relacions

Per poder opinar amb criteri sobre el món de la moda cal documentar-se i investigar molt, ja que la moda és passat i present. És important conèixer l’evolució que ha anat experimentant la moda al llarg dels anys. 

Per exemple, per a la dissenyadora Elsa Schiaparelli, la moda no sols aportava sentit a la seva vida, sinó que contribuïa en gran mesura a la felicitat. Per aquest motiu va demanar al seu amic Dalí que li dissenyés una fantàstica llagosta amb què després va confeccionar un vestit de mussolina que va lluir la mateixa Wally Simpson.

Si per alguna cosa va destacar aquesta dissenyadora fa 90 anys, va ser perquè va saber fusionar l’art amb l’artesania, i la qualitat amb la innovació i amb l’audàcia, emprant per aconseguir teixits amb textures i estampats de formes gràfiques i pop inspirats en l’art de Guy Bourdin i Jean Cocteau.