/

Com perjudiquen les ‘fake news’ a la societat?

Per: Júlia Losada, Laia Font, Sofia Torres, Marc Zabala, Víctor Gil

Les fake news són notícies falses amb la intenció que la gent se les cregui. Són un tipus de periodisme groc o propaganda que consisteix de manera deliberada a ocultar informació o falsedats difoses a través de mitjans de comunicació tradicionals d’impressió i difusió o mitjans socials en línia. Es solen veure i compartir per les xarxes socials, com Instagram o Twitter. En resum, són notícies que publica la gent sense saber res del tema, i s’inventen coses perquè la gent s’ho cregui. El problema és que els pot perjudicar.

La covid, per exemple, ha donat l’oportunitat que la gent creï moltes fake news, i algunes d’aquelles tenen a veure amb la vacuna com, per exemple, van dir que dins de la vacuna hi havia un xip, per així, quan la gent es vacunés, poder tenir sempre la seva ubicació, aleshores la gent no es volia posar la vacuna i podien passar la covid amb febre molt alta. Una altra fake news va ser que es podia comprar la vacuna per internet, i la gent entrava en un enllaç, la comprava, i els hi anaven treient diners de la targeta. Per últim, hi va haver una que va fer que molta gent es posés malalta, i amb possiblitats de morir, que va ser que van dir que sí bevien detergent eren immunes al covid, així que moltes persones ho van fer i els va perjudicar molt.

En resum, si no contrastem la informació que ens arriba amb dues o més fonts, estem exposats a les fake news i, per tant, a creure’ns-les. Aquestes notícies han arribat a perjudicar la salut de les persones i poden fer, fins i tot, que aquestes no es protegeixin de la covid d’una manera segura com és vacunant-se.